Jelenlegi hely

Címlap

Az álláskeresés egyik legfontosabb lépése a jól megírt önéletrajz és kísérővel, amelyek már fél sikert jelentenek, hiszen ezek segítségével érhetjük el, hogy személyes elbeszélgetésre is behívjanak bennünket.

Az önéletrajz tartalmazza az álláskereső:

-          személyes adatait / név, születési adat, lakcím, telefonszám/

-          tanulmányokat

-          szakmai tapasztalatait

-          nyelvtudását

-          érdeklődési területét

Az úgynevezett amerikai típusú önéletrajzot részesítik előnyben a cégek, amelynél nem annyira fontos a fogalmazás, mint a régi esszétípusú önéletrajzoknál. Mindezek mellet természetesen fontos, hogy milyen szavakat használunk, és oda kell figyelni a helyesírásra is. Az esszészerű önéletrajzot azért nem kedvelik a munkáltatók, mert nagyon sok idő és energia végigolvasni, ezzel szemben az amerikai típusú önéletrajzból rögtön látszik a lényeg.

A tartalom mellett a szerkesztésre is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a megjelenése már információt közöl a munkáltatónak az álláskeresőről. Fontos, hogy átlátható, világos, követhető legyen. A különböző területeket érdemes elválasztani egymástól, akár vonal húzásával is.

Íme egy minta:

 

 

 

Önéletrajz

 

Személyes adatok

Név:                                           Pályázó János

Cím:                                           1123 Budapest, Kácsa u. 2.

Telefon:                                    06-30-587-2626

E-mail:                                      palyazo.janos@freemail.hu

Születési dátum:                    1975.02.15.

 

Tanulmányok

Dátum                                      1995-1999

Oktatási intézmény               Budapesti Corvinus Egyetem Emberi Erőforrás szak

Végzettség szintje                 egyetemi diploma

     

 

Dátum                                      1991-1995

Oktatási intézmény               Móricz Zsigmond Gimnázium, Budapest

 

Dátum                                     1982-1991

Oktatási Intézmény              Petőfi Sándor Általános Iskola

 

Szakmai tapasztalat

Dátum                                       2004-2010

Cég neve és címe                    Cipő Kft.,  1177 Budapest Alma u. 2.

Üzleti ágazat típusa                Kereskedelem

Beosztás                                   Értékesítő

Tevékenység                           Lábbelik értékesítése

 

Nyelvismeret

angol, tárgyalási szint

német, társalgási szint

 

Egyéni készségek

Számítógépes ismeretek       Microsoft Word, Excel, Acces, PowerPoint

Vezetői engedély                     B kategóriás

Érdeklődési terület                 olvasás, sport

"2006 áprilisától dolgozom a cégnél. Azért előnyös számomra ez a munkahely, mert nem szeretem a kötöttséget, és itt teljes mértékben szabadon rendelkezem az időmmel. El tudom intézni a személyes ügyeimet, nem kell senkitől szabadságot kérnem. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne dolgoznék egy nap akár 10-14 órát is. Jövedelmemmel teljesen meg vagyok elégedve, a jövőm biztosított és a családommal töltött idő is csak tőlem függ. Nem érkeztem nagy elvárásokkal a céghez, de az öt évvel ezelőtt kitűzött céljaimat magasan túlszárnyaltam. Magabiztosságot ad számomra az, hogy szakmai területen tökéletesen felkészültnek érzem magam, ami a folyamatos képzéseknek és a rendszeres munkának köszönhető. "

Magyar Zsolt

"2008 Novembere óta dolgozom a cégnél.  A jövedelmem pályakezdőként kiemelkedően jó. Tudok megtakarítani belőle, így hamar meg tudom alapozni a jövőbeni céljaimra szükséges tartalékot.
Nagy előny, hogy én oszthatom be az időmet. Kevesebbet nem kell dolgoznom, de mindig a befektetett munkáért kapom a jutalmam. Nagyon örülök, hogy akkor megyek szabadságra, amikor szeretnék. Számomra a fő előny a szabadság érzete, hogy teljesen a magam ura vagyok, és nem függök senkitől.
Fontosnak tartom, hogy nagyon komoly felkészítés, tanfolyamok előzik meg és követik végig a munkafolyamatot itt a cégnél. Éppen ezért úgy gondolom, hogy az értékesítés bármely területén sikeresen meg tudnám állni a helyemet.
Rengeteg emberrel ismerkedtem meg a munkám során, amit szintén nagy értéknek tartok, mivel a mai világban a jó kapcsolati tőke elengedhetetlen a boldoguláshoz, és fejlődéshez."

Ivaskó István

"1998 év végén kezdtem a szakmát, egy kereskedelmi vállalkozást hagytam abba, hogy több időm és pénzem legyen a családom számára. A rugalmas munkaidő számomra a szabadságot jelenti. Négy gyermekem van, ezért olyan szakmát kellett választanom, ami mellett a család ügyeinek intézése is lehetséges. Anyaként és nőként fontos, hogy a gyerekeimet tudjam segíteni a mindennapjaikban, és a munka mellett el tudjam végezni a körülöttük lévő feladatokat. Ez a szakma megtanította a legfontosabbat a számomra, hogy a PÉNZ egy eszköz a CÉLJAIM eléréséhez. A munka elsajátítása nem volt nehéz számomra, mert volt egy célom, az anyagi biztonság megteremtése, és ennek érdekében mindent úgy csináltam, ahogy a vezetőim mondták. Nagyon sok szakma van, amire soha nem mondhatjuk, hogy mindent tudunk. Pénzügyi tanácsadóként is szükséges a folyamatos felkészülés, képzés, de ez egyáltalán nem jelent problémát, sőt az állandó megújulás mellett az ember nem fásul be, és nem érzi azt, hogy egy mókuskereket hajt állandóan."

Poponné Papp Györgyi

"Több mint hat éve dolgozom pénzügyi tanácsadóként. Biztosítási területen vállalkozóként tevékenykedni számtalan előnnyel jár. Elsőként említeném a rugalmas munkaidőt melynek köszönhetően a személyes ügyintézés és a munkavégzés ideje nem zárja ki egymást.

A jövedelem mindig a befektetett munkámat tükrözi és elégedett vagyok azzal, hogy nincs felső, fix korlát. Ez az állás ezáltal nyújt nekem biztonságot.

Lehetőségem van a szakmai fejlődésre, karriert építeni, valamint elismerésben, megbecsülésben részesülni. Emberek ráébresztem az öngondoskodás szükségességére, a biztonság megteremtésére, mindez által az ügyfelek elégedettek, és ha ők azok, akkor én is.

Hogyan is jutottam idáig?

Először is fontosnak tartom, rendszerezni milyen elvárásokat támasztunk egy leendő munkakörrel szemben.

Nálam szerepeltek többek között hogy, szükséges, hasznos értéket képviseljek, a társadalomban fontos szerepet tölthessek be, ezáltal kapcsolataim felértékelődnek, anyagilag, szakmailag fejlődhessek korlátok nélkül és mindezt önállóan saját habitusomnak megfelelően tehessem.

A cég keretein belül mindez megvalósul, mert odaadó vezetőink segítségének, és a folyamatos tréningeknek köszönhetően szakmai felkészültségem mindig napra kész.

Felvállalni egy új munkakört, elsajátítani az elvégzéséhez szükséges alapokat véleményem szerint mindig szorgalom és kitartás kérdése.

Ahogy minden új dolog a társadalom fejlődésével a hatékonyság növelésére hivatott, elsajátítása feladatként, olykor kihívásként érint, miközben szemem elől soha nem veszítem el a célkitűzéseimet, melyek motiválnak. Szerintem nehézségek, akadályok az élet bármely területén felmerülhetnek, nagyon sok munka kell akár egy diplomához, hogy kézbe vegyük, akár egy cég irányításához, hogy sikerre vigyük, akár versenyeken, hogy győztesek lehessünk, de ahhoz is, hogy nyugdíjasként egy jót pihenhessünk."

Silye-Balla Ilona